My story

Hej!


Jag heter Elena Romanova och jag är ansiktet bakom Healthies. Jag bryr mig om alla som har matallergier, matintoleranser eller äter enligt någon diet. 


Jag har alltid gillat att baka, men när jag fick diagnos celiaki i 2009 blev bakningen min passion.


Det var omöjligt att hitta några goda glutenfria och laktosfria bakelser och tårtor i Motala där jag bodde, så jag började prova olika recept som kunde fungera.

I början var jag väldigt besviken på att jag aldrig mer kommer att äta vanliga bakverk. Jag bakade själv och lärde mig en hel del om olika ingredienser, hur man ersätter dem, hur de beter sig i ugnen och hur de påverkar vår hälsa och humör. Jag har förstått att man kunde baka hälsosammare tårtor som var minst lika goda som vanliga. Tack vare celiakin upptäckte jag en helt ny värld av hälsosamma desserter.

Mina veganska kompisar har lärt mig en hel del om växtbaserad bakning. Jag gick kurser i Rawfoodtårtbakning och började baka veganskt.


För ett par år sedan ville jag gå ner några kilo och började äta LCHF, dvs lågkolhydratkost. Jag insåg ganska fort att det var jobbigt eftersom det inte gick att använda glutenfri mjölmix och socker eller agavesirap i bakning. Man kunde inte heller köpa några LCHF efterrätter på konditorierna i stan. Jag lärde mig göra lågkolhydratdesserter och bakade mycket uppskattade födelsedagstårtor åt mina vänner som var helt förtvivlade av bristen på dietvänliga  bakverk i stan. Vi tyckte att det var orättvist att det blir en sådan diskrimenering på grund av diet:)


Det jag menar är att folk som väljer eller är tvunget att avstå från vissa produkter har väldigt svårt att köpa goda bakelser, åtminstone i Linköping. Så ska det inte vara; tänkte jag och startade eget. Jag tar emot beställningar på rawfoodtårtor, veganska, glutenfria, laktosfria, mjölkfria, LCHF-bakelser och tårtor. Jag är säker på att det går att hitta en bra lösning för dem som är allergiska mot flera ämnen.


Jag gör mina rawfoodtårtor och bakar på Healthies café i stan. Min verksamhet är godkänd av Miljökontoret. I februari 2018 och 2019 deltog jag i Linköping Vegomässa och fick Vegopriset som bästa caféet samt mycket positiv uppmärksamhet, bl.a. efter artikeln i Corren.


Jag skapar, ändrar och provar nya recept hela tiden för att vara säker på att mina kunder får goda och hälsosamma bakverk som överträffar deras förväntningar. Jag får mycket beröm och goda omdömen av de som beställer mina tårtor och är alltid öppen till dialog om det finns något jag kan ändra för att förbättra dem.


Du kan följa mig på Instagram (@healthies_official) eller på Facebook (Healthies).

Copyright @ All Rights Reserved